2012. december 20., csütörtök

Mézeskalács házikó és pár mézeskalács dísz

Sokat gondolkoztam rajta, hogy feltöltsem-e az idei mézeskalácsaimat... az az igazság hogy van pár profi gasztroblogger aki meseszép mézeskalácsokat készít és az enyém hozzájuk képest a béka feneke alatt van... de aztán úgy gondoltam, hogy megmutatom nektek, hogy miket "alkottam"...   Nem vagyok kibékülve az írókázással... valahogy nem akar nekem összejönni, hogy szép díszes és csodás formákat írókázzak a mézeskalácsokra. Ha dísz mézeskalácsról van szó akkor én ezt a verziót használom (már elég régóta) mert így a háznak lesz tartása. A mézeskalács ennél kemény marad. Ha puha mézeskalácsot szeretnénk akkor több vajat kell beletenni.
A tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, egy csapott kávéskanál szódabikarbóna, fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék, 3 dkg margarin, egy tojás, két tojássárgája, 125 ml méz. A díszítéshez: egy tojásfehérje, 20 dkg porcukor, színes cukorka, napraforgómag, dió, mandula. A mézet és a margarint megmelegítjük. A lisztet a porcukrot a szódabikarbónát a fűszerkeveréket "szárazon" összekeverjük. MAjd beletesszük a mézes margarinos egyveleget és a tojásokat. Az összes hozzávalót egyszerre összegyúrjuk. Lassan áll össze a kezünk melegétől, de ne tegyünk hozzá vizet. A mézes tésztát pár órán keresztül pihentetni kell a hűtőben, mielőtt kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle, de fóliába csomagolva a hűtőben néhány napig is eláll. Egyszerre csak kis darabot vegyünk ki a hűtőből. Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk és különböző kiszúróval kiszaggatjuk. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A mézeseket 10-14 perc alatt megsütjük. A sütési idő függ a sütőtől és a tészta vastagságától, figyelni kell! A mézeseket hagyjuk állni néhány órán át szobahőmérsékleten a díszítés előtt.






5 megjegyzés:

  1. Ne szerénykedj Millye, csodálatosak a te mézeskalács házaid is!
    Lehet, hogy csak gyakorlat kérdése nálad az írókázás, ha többször készítenél ilyesmit, biztos fejlődne a technikád. mint ahogy a cukorvirágok, fondant figurák formázását is tökélyre fejlesztetted!

    VálaszTörlés
  2. Ne viccelj már! Nagyon szépek a mézeseid! Bátran büszkélkethetsz velük:)))

    VálaszTörlés
  3. Marisz, Heti menük, köszönöm szépen a kedves szavakat. :) Remélem igazad lesz Marisz és sikerül megtanulnom ezt is :)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem is csodaszép, én ilyet se tudok! Csak nézd meg a tavalyi mézeskoszorúmat... Nagyon szép a házikód, a piros szivecskék pedig eszméletlen aranyosak... tetszik, hogy szép fényesek :)

    VálaszTörlés
  5. Tejszínhab, köszi a dicséretet! Meglestem a tavalyi koszorúdat és szerintem nagyon mutatós lett! Idén enm készítesz koszorút?

    VálaszTörlés