2011. január 14., péntek

Eclair fánkocskák



Ezer éve kerestem ennek a finom töltött fánknak a receptjét amit eddig egy "zenélő autóról" vásároltam jégbe hűtve.... szándékosan nem írom a cég nevét mert nem csinálok neki ingyen reklámot :)

A minap az egyik nagyon kedves ismerősömnél Elif -nél találtam rá a receptre. Mint ahogy ő írja ötletes gyors egyszerű és persze fincsi. :) Azt hiszem innentől kezdve inkább megsütöm mert összehasonlíthatatlanul finomabb ez a verzió. Egyetlen egy baj van csak vele.... ha elkezded enni nem tudod abbahagyni. :)

Hozzávalók (40 db kis gömbhöz):
  1 pohár víz (1 pohár = 2,5 dl)
  fél pohár vaj vagy margarin
  fél kk só
  1 ek cukor
  1 pohár finomliszt
  4 tojás (+1 a lekenéshez)

Plusz:
  10 dkg (1 tábla) étcsokoládé (vagy tej- vagy fehér csokoládé)
  2 ek kókuszreszelék
  tejszínhab (legeslegegyszerűbb habsprét használni, ha az idő sürget) a töltéshez, vagy tetszőleget krém, puding

Elkészítés:
   A vizet, a vajjal, sóval és cukorral felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről és a lisztet alaposan beledolgozzunk. Mikor összeállt a massza visszatesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett 1-2 percig szárítjuk.
   Ekkor a tüzet elzárjuk és tésztát tálba öntjük, 5 percig hűlni hagyjuk majd a 4 tojást EGYESÉVEL! beledolgozzuk. Az eclair-készítésben ez az egyetlen nehezebb feladat, mert a tésztának először sosem igazán akaródzik felvenni a tojást, de erős győzködésre, nyomkodásra, keverésre mindig megadja magát. Nagyon fontos, hogy egyszerre csak egy tojást adjunk hozzá, azt dolgozzuk a tésztába, különben esélytelen a művelet!
   Nyomózsákból (közepes hullámos csővel) vagy egyszerűen sarka kivágott zacskóból, nyomjunk 2,5-3 cm-es "gömböket" (csigákat) egy sütőpapírral fedett vagy kivajazott tepsibe.
   Enyhén kenjük meg a halmokat felvert tojással (szinte csak rájuk csepegtetjük).
   Előmelegített 200 fokos sütőben 25 perc alatt szép kis gömbökké sülnek.
   Miután teljesen kihűltek az aljukon lyukat vájunk (vagy az oldalukon, tetejükön, kinek hogy tetszik, de később  figyelmeztessük vendégeinket merről várható a krém kifolyása!) és tetszőleges krémet, tejszínhabot töltünk beléjük. Én egyszerűen a habspré csövét használtam most a művelethez, ez egyszerűen átszúrta és csak nyomnom kellett a "gombot".
   A fánkok tetejét olvasztott csokoládéba mártjuk, megszórjuk kókuszreszelékkel és már kínálhatjuk is!
 

Ugyan úgy készítettem el mint Elif annyi a különbség, hogy én  mini muffin sütőbe nyomtam bele nyomózsák segítségével illetve hogy a tojásokat habverővel dolgoztam bele a masszába. A kihűlt fánkocskákat felvert tejszínhabbal töltöttem meg egy fánktöltő cső segítségével és utána olvasztott csokiba mártottam valamint egy részét kókuszreszelékbe is meghempergettem.Fogyasztásig hűtőben tároltam.







1 megjegyzés:

  1. tuti a fánk, nekem nem lett ennyire töltött, de legközelebb én is így csinálom.

    VálaszTörlés