2013. március 6., szerda

Madártej

Szinte nincs is olyan ember aki ne szeretné a madártejet. Ezt a finom könnyen elkészíthető kis desszertet hoztam ma nektek.

Hozzávalók:
1,8 liter tej
1 evőkanál házi vaníliás cukor
7 evőkanál cukor
8 tojás
1 csipet só
1,5 evőkanál liszt

Felteszem a tejet melegedni. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéhez egy csipet sót teszek és egy kis kanál cukrot. A sárgájához a cukrot és a vaníliás cukrot, majd habverővel addig verem amíg szépen "kifehéredik" ekkor beleteszem a lisztet és csomómentesre keverem. A tejből kiveszek 3 decit, ebbe fogom megfőzni a tojásfehérjét. A többi tejbe óvatosan belecsurgatom a tojássárgájás egyveleget és folyton kevergetve felmelegítem (nem szabad túlfőzni mert rántotta lesz belőle  kicsapódik a tojássárgája) amikor szép krém szerű akkor leveszem a tűzről és kis pohárkákba öntöm. A férjemnek van egy hatalmas üvegtálja  (levesestál) abba szoktam az ő adagját beletenni. A tojásfehérjét kemény habbá verem. A 3 deci tejet felforralom, majd takarékra teszem a gázt alatta és beleszaggatom a tojásfehérjét, megfőzöm mindkét oldalát majd a már poharakba töltött tojássárgás krémre halmozom.

10 megjegyzés:

  1. Egészen eddig (a tejforralás miatt) macerásnak éreztem ezt a receptet, de általad kedvem támadt elkészíteni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab, hajrá madártej projekt. Majd írd meg hogy hogy sikerült :)

      Törlés
  2. Képzeld Millye, én nem szeretem a madártejet, de ritkán szoktam készíteni a családnak.
    A tied nagyon guszta, és szépen mutat a füles poharakban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, :D pedig fini a madártej :) Miért nem szereted?

      Törlés
  3. Nagyon finom! Jöhet hozzánk is:-) nagyjából így készítem, csak a liszt helyett vaníliás pudingport használok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli, a pudingporos verziót én is kipróbáltam már de túl sűrű lett... :) biztos az arányokon kell csak kicsit módosítani.

      Törlés
  4. Mi meg egyáltalán nem teszünk bele lisztet vagy keményítőt! :)) Jaj, de régen ettem! Hiányzik! Azt hiszem nekiállok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina, de akkor nem lesz túl híg ha nem teszel bele "sűrítőt"?

      Törlés
  5. Balaton-nyi mennyiséget döntöttem magamba szoptatós édesanya koromban! Mindig apukám készítette nekem, mindig ugyanúgy: finoman! És bár nem tervezek negyedik gyereket, azért hétvégén főzök egy adaggal! Csak egy dolgot sajnálok: nem tudom ilyen szép poharakban tálalni...:)

    VálaszTörlés
  6. Heti menük, nekem is sok tejet csinál a madártej :-). Apukád nagyon ügyi :-)

    VálaszTörlés