2012. december 31., hétfő

2012. december 29., szombat

3D kutya torta


Életem első 3D kutyás tortáját készítettem ma el. Kricky sok kutya tortát készített már. Nála láttam tortából készült élethű kutyusokat és eldöntöttem, hogy ha valaha is lesz ilyen jellegű felkérésem akkor az Ő blogja lesz a mérvadó. Az én tortám messze nem olyan szép mint Krickyé de talán ha a legkisebbik gyermekem nagyobb lesz akkor el tudok hozzá menni tanfolyamra megtanulni mindazt amit tud. De maradjunk az én tortámnál...  Őszinte leszek... nekem nem lenne szívem felvágni egy ilyen szomorú szemekkel néző kutyust. A torta tejszínes túrókrémmel lett megtöltve. A kutyát airbrush-al festettem le. A szemét ecsettel festettem meg. A nózija marcipánól van.




2012. december 24., hétfő

Diós-mákos zserbó

A nagymamám gyakran sütött nekem gyerekkoromban diós-mákos zserbót. Kedvenc sütijeim egyike és a karácsonyaink elmaradhatatlan része. A bevált recept a következő:

2 deka élesztőt egy csésze tejben 2 kockacukorral felfuttatok. 40 deka lisztet 2 evőkanál cukrot és egy csipet sót összekeverek keverőtálban, majd hozzáadok 20 deka szoba-hőmérsékletű vajat 1 tojást 2 tojás sárgáját és végül a felfuttatott élesztős tejet. Jól összedolgozom és 1 órát kelesztem. A megkelt tésztát 3 részre osztom. Az első adagot kinyújtom majd kivajazott kilisztezett tepsibe teszem. Megkenem sárgabaracklekvárral és megszórom cukorral összekevert dióval. Rányújtom a következő lapot, megkenem sárgabaracklekvárral és rászórom a cukrozott diót. Végül ráteszem a 3. lapot is. Megszurkálom villával és közepes lángon (180 fok) aranybarnára sütöm (kb 25 perc). Hagyom kihűlni. Végül olvasztott csokival bevonom a tetejét.

2012. december 23., vasárnap

Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!

Az idei adventi koszorúmmal kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog karácsonyi ünnepeket!

2012. december 20., csütörtök

Mézeskalács házikó és pár mézeskalács dísz

Sokat gondolkoztam rajta, hogy feltöltsem-e az idei mézeskalácsaimat... az az igazság hogy van pár profi gasztroblogger aki meseszép mézeskalácsokat készít és az enyém hozzájuk képest a béka feneke alatt van... de aztán úgy gondoltam, hogy megmutatom nektek, hogy miket "alkottam"...   Nem vagyok kibékülve az írókázással... valahogy nem akar nekem összejönni, hogy szép díszes és csodás formákat írókázzak a mézeskalácsokra. Ha dísz mézeskalácsról van szó akkor én ezt a verziót használom (már elég régóta) mert így a háznak lesz tartása. A mézeskalács ennél kemény marad. Ha puha mézeskalácsot szeretnénk akkor több vajat kell beletenni.
A tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, egy csapott kávéskanál szódabikarbóna, fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék, 3 dkg margarin, egy tojás, két tojássárgája, 125 ml méz. A díszítéshez: egy tojásfehérje, 20 dkg porcukor, színes cukorka, napraforgómag, dió, mandula. A mézet és a margarint megmelegítjük. A lisztet a porcukrot a szódabikarbónát a fűszerkeveréket "szárazon" összekeverjük. MAjd beletesszük a mézes margarinos egyveleget és a tojásokat. Az összes hozzávalót egyszerre összegyúrjuk. Lassan áll össze a kezünk melegétől, de ne tegyünk hozzá vizet. A mézes tésztát pár órán keresztül pihentetni kell a hűtőben, mielőtt kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle, de fóliába csomagolva a hűtőben néhány napig is eláll. Egyszerre csak kis darabot vegyünk ki a hűtőből. Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk és különböző kiszúróval kiszaggatjuk. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A mézeseket 10-14 perc alatt megsütjük. A sütési idő függ a sütőtől és a tészta vastagságától, figyelni kell! A mézeseket hagyjuk állni néhány órán át szobahőmérsékleten a díszítés előtt.






2012. december 16., vasárnap

Lila emeletes torta pónival és pillangókkal

Kicsit tartottam ettől a lila tortától mert még nem készült lila torta a kezeim között és mert hozzám inkább a rózsaszín áll közel, de az eredményt látva nagyon megtetszett. Pár hete vettem Györgyitől (tortissimo.hu) lila folyékony ételfestéket az airbrush pisztolyomba így itt volt az idő hogy kipróbáljam ezt a színt is. A tortára került sok-sok lepke, póni egy varázspálca és korona is persze mind mind ehető verzióban, na meg egy tábla amin rajta van az ünnepelt kishölgy életkora is. A torta alsó szintje tejszínes túrókrém ropogós csokiréteggel, a felső szint trüffelkrém.



2012. december 13., csütörtök

Csoki sakkfigurák / Chocolate chess

Felkeresett egy hölgy, hogy sakktábla tortát szeretne sütni az apósának a 70. születésnapjára(aki profi sakkozó) de nem kap sehol csoki sakk formát Én szívesen megcsináltam neki. Tejcsokis és fehér csokis sakkbábukat készítettem. Nem volt egyszerű dolgom mert a csoki olvadós volt de azért végül sikerült megbirkóznom a feladattal.



Somlói galuska és mézeskalácsos pohárdesszert

Imádom a somlói galuskát. Nem kell vele sokat bíbelődni és finom is.  Kell hozzá csokis, vaníliás és diós piskóta, csokiöntet, darált dió, rum, tejszín. Amíg sül a piskóta addig elkészítem a csokiöntetet. Én a csokiöntetet nem kakaóporral készítem hanem étcsokit olvasztok teszek bele egy kicsi rumot ízlés szerint porcukrot,  majd felöntöm egy kevés tejszínnel. Ha kihűlt a piskóta kockára vágom. Felverem a tejszínhabot vaníliás cukorral.  Egy tálba vagy pohárba rétegezem a hozzávalókat. A legaljára öntök a csokiöntetből majd a rummal meglocsolt piskóta következik aztán dió, tejszínhab, csokiöntet és így tovább :)  A másik pohárdesszert  mézeskalácsos lett, hogy hangolódjunk a karácsonyra. A rétegeknél a piskóta helyett mézeskalácsokat rétegeztem a poharakba egy kis őrölt fahéjat és mézet is csempésztem a csokiöntetbe és a tejszínbe. Csokidísszel, csokikanállal és mézeskaláccsal díszítettem a pohárdesszerteket.

2012. december 8., szombat

Cukorvirág cseresznyevirág

A következő cukorvirág amivel már egy ideje szemezek a cseresznyevirág. Csodás esküvői tortákon láttam már pompázni. Nagyon elegáns és mutatós. Nem is írom, hogy mennyi féle virág van még amit szívesen megcsinálnék cukormasszából mert rengeteg :)  de csak sorjában :) A cseresznyevirág motívumával egyébként a legtöbbet a Japán tatoo kultúra kapcsán találkozhatunk. A cseresznyevirág apró szirmai az élettől elválaszthatatlan mulandóságot, a folyamatos megújulás, az újjászületés körforgását szimbolizálják. Sajnos a fotó minősége elég gyatra lett mert későn készült el és én jobban szeretek természetes fényben fotózni... ebben a téli időben pedig sajnos nagyon kevés ideig van világos. Holnap már sajnos nem tudom lefotózni mert a lánykám elvitte ajándékba :(  




2012. december 7., péntek

Virágcserép torta cukorvirágokkal x. verzió


Egy újabb virágcserép torta cuki cukorvirágokkal. Tejszínes túrókrémmel töltöttem meg a vaníliás piskótalapokat amit 5 részre vágtam el. A túrókrém közé ropogós csokiréteget tettem. A drótos cukorvirágokból most hortenzia készült, árvácska, pünkösdirózsa és gyöngyvirág. A szirmokat ételfestékporral festettem le, a leveleket pedig festékszóróval tettem élethűvé. A tortára készült kísérőkártya is szintén cukormasszából. Sajnos az elsőt eltörtem amikor a szalagot kötöttem rá így s.o.s készítenem kellett egy másikat.




2012. december 6., csütörtök

Tejszínes kávékrém torta

Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
140 g cukor
125 g vaj
csipetnyi só
175 g liszt
1/2 csomag sütőpor

a töltelékhez
400 g habtejszín
250 g mascarpone
150 g porcukor
1 cs habfixáló
1 kis csésze finom kávé (nálam a Davidoff kávé a nyerő)
ha túl lágy a krém akkor 1 cs zselatin fix

ezen kívül:
200 g tejszín
100 g porcukor
1 cs habfixáló
10 darab csokoládé "kávészem"
100 g csoki

A vajat a cukorral és a tojássárgájával felhabosítjuk majd  a sütőporral összeszitált liszthez öntjük és jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a csipet sóval felvert tojásfehérjét. Beleöntjük a sütőpapírral kibélelt tortasütőbe és előmelegített sütőben megsütjük.

A krémhez a mascarponét simára keverjük a kávéval és a porcukorral. A lehűtött tejszínt keményre verjük a habfixálóval és a mascarponés krémhez keverjük. A tortát három részre vágjuk. Az alsó piskótalapot egy süteményes tálra fektetjük majd körbevesszük egy tortagyűrűvel és a fele krémet rásimítjuk. Rátesszük a következő piskótalapot amire rásimítjuk a maradék krémet. Végül ráhelyezzük az utolsó piskótát is. Pár órára a hűtőbe tesszük hogy jól áthűljön.

A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verjük és megkenjük vele a torta tetejét és oldalát. Fésűkártyával elsimítjuk és csíkozzuk. A tetejére habrózsákat nyomunk. A torta oldalára csokiforgácsot szórunk.

 

2012. december 1., szombat

Cukorvirágos szív alakú torta

Imádom a cukorvirágos tortákat készíteni még akkor is ha sok munka van vele. Na nem a torta feldíszítésével hanem a cukorvirágok elkészítésével. Gluténmentes tortát készítettem rizslisztből amit tejszínes túrókrémmel töltöttem meg. A cukorvirág pünkösdirózsa most kimondottan mutatós lett a hatalmas szirmaival. A virágokat ételfesték porral színeztem. A leveleket folyékony ételfestékkel fújtam le airbrush-al.. Remélem az ünnepeltnek is tetszett és ízlett.





Lovas torta

Lovas tortát készítettem. A lovacskák és a híd cukormasszából készült amiket ételfestékkel színeztem airbrush segítségével. A torta főzött csokikrémmel lett megtöltve. A "folyó" zselatinból készült.